Voorstelling

Jong in de oorlog | Het oorlogsdagboek van Els Arntzenius

Op 4 mei 2019 vindt – traditiegetrouw - in Westlandtheater De Naald een theatervoorstelling in het kader van dodenherdenking plaats. Ook dit jaar is weer gekozen voor een echt gebeurd verhaal. Els Arntzenius was 15 toen de oorlog uitbrak en heeft al die jaren een dagboek bijgehouden. Theater in Feite heeft dit dagboek bewerkt tot een prachtige, herkenbare voorstelling. Els Arntzenius is inmiddels 94.

“Ik heb natuurlijk veel contact met de schrijver Aart van den Berg. We bespreken iedere scène. Toch ben ook ik erg benieuwd naar het eindresultaat,” aldus de nog altijd kwieke Els. Maghen Hilgersum kruipt in de rol van de jonge Els en neemt de kijker mee naar de oorlog, zoals deze zich voordeed in Den Haag (en regio). Zij beschrijft haar liefdes, angsten en gedachten op een bijzondere manier.

De 94-jarige Els zal aanwezig zijn bij de voorstelling. Zij is een van de weinigen nog levende mensen die de oorlog nog bewust heeft meegemaakt. Els nodigt ook de jongeren van harte uit om te komen.

Citaat uit dagboek: "Duitsers marcheren door de Hollandse straten! Ach, ik hiéld wel van het volk, dat blonde ras. Ik keek dan ook uit naar die knappe gezichten die ik mij voorgesteld had. Maar helaas, het zijn harde gezichten. De parachutisten schijnen pas 15 of 16 jaar te zijn, ik hoor dat hen wijs is gemaakt dat ze met bloemen verwelkomd zouden worden. Ze haten hier de Duitsers, ze zeggen:‘Ik zou ze zo zélf kunnen vermoorden!' Maar wie de middelen van de vijand gebruikt, is zelf geen haar beter. En toch… wat moet je met deze woorden tegenover de Joden." Elsje

Spel en zang: Maghen Hilgersum.
Piano: Arjen Molenaar.
Schrijver en regie: Aart van den Berg.
De productie is in handen van Stichting Vrijheid in samenwerking met Theater in Feite en WestlandTheater de Naald.
De voorstelling is een bewerking van ‘Het Werkelijke Leven. 1940-1945’ door Els Arntzenius.

de voorstellingen worden gespeeld op vrijdag 4 mei om 15.00 en om 21.00 uur in de Koornneef Retailgroepzaal van WestlandTheater de Naald. De kosten zijn € 10,00 inclusief garderobe en een consumptie. Kaarten kunnen gereserveerd worden via www.westlandtheater.nl, telefonisch 0174-636900 of aan de balie gedurende de openingstijden (dinsdag t/m zondag van 12.00 tot 16.00 uur).

Voorgaande 4 mei-voorstellingen:
De samenwerking tussen Stichting Vrijheid, Theater in Feite, WestlandTheater De Naald en actrice Maghen heeft al tot zes prachtige 4 mei voorstellingen geleid: Het oorlogsdagboek van Jeane Zwinkels (2013), De lange schaduw van Sobibor (2014), Bevrijd! En nu? (2015), Schuilnaam Bertus (2016) en Het Voorportaal (2017), We hebben niemand kwaad gedaan (2018). Alle voorstellingen waren uitverkocht en kregen goede recensies.
De voorstelling Het oorlogsdagboek van Jeane Zwinkels is bewerkt voor basisscholieren/groep 8 en speelt nog steeds op Westlandse scholen. De voorstelling De lange schaduw van Sobibor wordt nog regelmatig gespeeld. Herinneringscentrum Kamp Westerbork heeft de voorstelling tot onze grote eer in 2015 geprogrammeerd. Dit jaar speelt de voorstelling op 4 mei in de Omval in Diemen. De voorstelling uit 2016 Schuilnaam Bertus speelt momenteel voor Westlandse middelbare scholen.

Direct tickets kopen of reserveren
Praktische informatie

WestlandTheater de Naald

Naaldwijk

Datum:
za 4 mei 2019

Tijd:
15:00 - 16:15 uur

Prijs:
10,-

Organisatie/organisator:
Theater in Feite

Meer informatie:

Disciplines

Muziek
Theater

Mijn Cultuurweb

Log hier in voor je eigen educatieoverzicht of meld je aan.