Extern aanbod - Erfgoed - PO groep 2

Kunstkracht

Wonen, leven en spelen

Workshop speelgoed maken:
Deze workshoples sluit aan bij basisles 3 van Spelen in het Westland. In deze les hebben de leerlingen afval verzameld en bedacht welke materialen gebruikt kunnen worden om speelgoed te maken. Kies vooraf een aantal voorwerpen die de leerlingen kunnen gaan maken en maak een voorbeeld. Sorteer het benodigde afval in dozen en bereid de lastige handelingen voor (bv. gaatjes prikken in doppen t.b.v. tolletjes en wielen). Laat de leerlingen in de week ervoor alle snippertjes papier verzamelen die overblijven van knutselwerkjes om straks hun speelgoed mee te beplakken.

Workshop Wonen van vroeger (externe les):
Deze workshoples sluit aan bij de basislessen Wonen en leven in het Westland. De leerlingen hebben geleerd dat mensen vroeger anders woonden. Er was geen televisie en meestal ook geen bankstel. Voor de verwarming was er een kolenkachel. De was werd met de hand gedaan en in de tuin stonden fruitbomen, lag een moestuin en liepen kippen rond. De leerlingen maken kennis met verhalen of attributen die vertellen over het wonen van vroeger in het Westland, of gaan op bezoek in een authentiek woonhuis van vroeger.

Workshop De speelgoeddokter (externe les):
Deze workshoples sluit aan bij de basislessen Spelen in het Westland. De leerlingen hebben geleerd dat kinderen vroeger minder speelgoed hadden en hier erg zuinig op waren. Zij weten ook dat speelgoed vroeger gerepareerd werd als het kapot was. In deze les mogen de leerlingen een kapot stuk speelgoed mee naar school nemen en laten onderzoeken door de speelgoeddokter. De leerlingen vertellen aan de dokter hoe het speelgoed kapot gegaan is en waarom ze het belangrijk vinden dat het gerepareerd wordt. De dokter vertelt of het speelgoed te repareren is en zal eenvoudige reparaties ter plekke uitvoeren.

Workshop Westlandse tuin (externe les):
Deze workshoples sluit aan op de basislessen Wonen en leven in het Westland. Hierin hebben de leerlingen kennis gemaakt met de producten in de Westlandse tuin van vroeger. De dieren, groenten- en fruitsoorten zijn in deze lessen aanbod gekomen, evenals de kleine eenvoudige tuindershuizen waarin grote gezinnen woonden. In deze les gaan de leerlingen op bezoek bij een historische tuin met huis/schuur. Hier krijgen ze een indruk van het leven van vroeger in het Westland.

Workshop Schapenwol vilten (externe les):
Deze workshop sluit aan bij de verdiepende lessen Oude spullen, nieuwe spullen. Hierin hebben de leerlingen geleerd dat truien vroeger vaak van schapenwol werden gemaakt en door moeder of oma gebreid werden.
In deze les leren de leerlingen over een oude techniek en maken ze kennis met het ambacht wolvilten. De leerlingen gaan zelf van schapenwol een bolletje vilten. Door ze zowel ongewassen als geverfde wol te geven, kunnen de leerlingen het verschil in geur, textuur en kleur ervaren. Elke leerling maakt een eigen bolletje dat bestaat uit meerdere laagjes van verschillende wol. Dit dopen ze steeds in water met groenzeep en rollen het in hun handpalmen. Als het bolletje groot genoeg is, wordt het door midden gesneden en kunnen de leerlingen ontdekken dat het bolletje uit laagjes is opgebouwd en dit benoemen.

Log in om lesmateriaal te downloaden.

Over deze lessenreeks
Discipline Erfgoed
Thema Wonen, leven en spelen in het Westland
Doelgroep PO
Niveau Extern aanbod
Aantal lessen 5

Benodigdheden

De benodigdheden worden toegelicht per workshop. Open hiervoor de lesplannen.

Overige informatie

De workshops voor groep 1&2 staan in het teken van leven, wonen en spelen in het Westland. Voor vier van de vijf workshops kunt u een externe aanbieder inhuren. Staat er nog geen aanbieder op de website van Westland Cultuurweb opgenomen? Neem dan contact op met Westland Cultuurweb via irozenboom@westlandcultuurweb.nl.

Mijn Cultuurweb

Log hier in voor je eigen educatieoverzicht of meld je aan.