Extern aanbod - Erfgoed - PO groep 3

Kunstkracht

School van toen

Workshop Schooltje spelen
Deze workshop staat in het teken van de geschiedenis van het onderwijs. Hierbij worden de veranderingen in het onderwijs van de afgelopen 600 jaar nagespeeld in een rollenspel, beginnend bij de kloosters en eindigend in het huidige klaslokaal. Hiervoor wordt de opstelling in het lokaal gedurende het verhaal veranderd. De leerlingen krijgen steeds een andere rol. De leerkracht heeft de regie, maar speelt ook mee.

Workshop Schrijven met inkt (externe les)
In de verdiepende lessen hebben de leerlingen geleerd dat kinderen vroeger leerden schrijven met een kroontjespen en inkt. In deze workshoples gaan de leerlingen zelf ervaren hoe het is om met inkt te schrijven. Ze maken kennis met schrijfmaterialen als kroontjespen, inktlap, vloeipapier en verschillende kleuren inkt. Hiermee gaan ze een eigen tekening maken, waarin letters verwerkt zijn.

Workshop Oude boeken (externe les)
In de verdiepende lessen hebben de leerlingen kennis gemaakt met de geschiedenis van het boek. Zij hebben zelf oude boeken mee naar school genomen en deze vergeleken met boeken van nu. Ook hebben ze een museum gemaakt van oude boeken en nieuwe media. Er is in de lessen nagedacht over de waarde van boeken.
In deze workshoples gaan de leerlingen hele oude boeken over het Westland bekijken. Ze zien hoe je heel voorzichtig met oude boeken om moet gaan. Ze bekijken de kaft van de boeken, leren waarvan deze gemaakt is, bekijken en paar bladzijden en ontdekken dat er vroeger anders geschreven werd. Ook leren zij waarom het belangrijk is dat oude boeken goed bewaard worden en wat je uit oude boeken kan leren over vroeger.

Workshop Miniaturen (externe les)
In de verdiepende lessen hebben de leerlingen geleerd dat monniken de boeken versierden met kleine schilderijtjes. In deze les krijgen de leerling uitleg over het maken van een miniatuur. Vervolgens gaan de leerlingen zelf een miniatuur maken rondom een grote letter. Hierbij moeten ze het hele blaadje inkleuren. Ook leren ze het begrip ‘monnikenwerk’ kennen.

Workshop Klassenfototentoonstelling (externe les)
In de eerste basisles zijn twee klassenfoto’s van vroeger getoond: één in een klaslokaal en één op een schoolplein. In deze les krijgen de leerlingen uitleg over de geschiedenis van de klassenfoto en gaan ze een tentoonstelling maken van klassenfoto’s. De leerlingen leren de klassenfoto’s te ordenen in tijd. Zij bestuderen de foto’s op details en vormen een beeld van de school en de leerlingen van vroeger. Zij kunnen een verhaal vertellen over erfgoed en dit relateren aan hun eigen ervaring.

Log in om lesmateriaal te downloaden.

Over deze lessenreeks
Discipline Erfgoed
Thema Onderwijs in het Westland
Doelgroep PO
Niveau Extern aanbod
Aantal lessen 5

Benodigdheden

De benodigdheden worden toegelicht per workshop. Open hiervoor de lesplannen.

Overige informatie

De workshops voor groep 3 staan in het teken van de Westlandse school van vroeger. Voor vier van de vijf workshops kunt u een externe aanbieder inhuren. Staat er nog geen aanbieder op de website van Westland Cultuurweb opgenomen? Neem dan contact op met Westland Cultuurweb via irozenboom@westlandcultuurweb.nl.

Bij de workshop 'Schooltje spelen' heeft Westland Cultuurweb ter ondersteuning een leskist beschikbaar, met tien leitjes, tien griffels, tien ABC-bordjes, tien ganzenveren en tien dobbelstenen. De leskist is niet noodzakelijk om de lessen te geven, maar bieden wel extra diepgang. De leskist kan kosteloos geleend worden. Reserveer hem via deze pagina.

Mijn Cultuurweb

Log hier in voor je eigen educatieoverzicht of meld je aan.