Extern aanbod - Erfgoed - PO groep 4

Kunstkracht

Water

Workshop De poldermolen (externe les)
In deze les maken de leerlingen kennis met de verschillende soorten molens. Ze bezoeken een poldermolen of ontvangen een molenaar in de klas. We hebben maar één poldermolen in het Westland: De Oude Liermolen in De Lier. Wel staan er ook poldermolens in Hoek van Holland, Maasland, Schipluiden, Rijswijk en Maassluis. De andere molens zijn korenmolens. Het is de bedoeling dat de leerlingen leren over de werking van de molen, maar centraal moet de historische waarde van de molen staan. Er wordt in ieder geval ingegaan op de waarde in het verleden, het heden en de toekomst.

Workshop Onderwatererfgoed
Deze workshop staat in het teken van onderwatererfgoed. Na een kennismaking met het begrip bekijken de leerlingen een filmpje over onderwatererfgoed van de Nationale UNESCO Commissie. Vervolgens denken ze klassikaal na over de bedreigingen van onderwatererfgoed. In de verwerking maken ze groepsgedichten over het begrip. Tot slot delen ze de gedichten met elkaar en reflecteren ze op het proces.

Workshop Scheepsrampen in het Westland
De leerlingen maken kennis met scheepsrampen in het Westland en realiseren zich dat het in het Westland vaak is gebeurd. Ze verdiepen zich in het verhaal van de Stardust, die in 1976 strandde in het Westland. Na het horen van het verhaal gaan de leerlingen zich inleven in de verschillende rollen. Dit doen ze door het maken van een tekening van het personage, waarbij ze ingaan op wie de persoon is, wat de persoon voelt en waarom hij doet wat hij doet. Aan het einde van de les delen de leerlingen hun producten en reflecteren ze op het proces.

Workshop Lopend door het Westland
De leerlingen gaan in deze les aan de slag met hét vervoersmiddel in de historie: lopen. Ze vergelijken hun perspectief op vervoer met het perspectief van vroeger, en bedenken hoe hun leven eruit zou zien zonder moderne vervoersmiddelen. Dit doen ze aan de hand van een verhaal uit een schoolboek uit 1902, waarin leerlingen op bezoek gaan in het Westland tijdens een schoolreisje.

Workshop Antiek vervoer (externe les)
In deze les staat antiek vervoer centraal. De leerlingen maken kennis met historische manieren om jezelf te kunnen vervoeren. Dit kan een ervaringsdeskundige of expert zijn, zoals iemand die in het bezit is van een oude solex of een oldtimer, of iemand die vroeger buschauffeur bij VIOS was of zijn eigen tuindersschuit bestuurde. Deze expert kan de klas bezoeken en zijn ervaringen delen.
Een andere mogelijkheid is het bezoeken van het Oldtimermuseum Staalduinen in Maasdijk.

Log in om lesmateriaal te downloaden.

Over deze lessenreeks
Discipline Erfgoed
Thema Water
Doelgroep PO
Niveau Extern aanbod
Aantal lessen 5

Benodigdheden

De benodigdheden worden toegelicht per workshop. Open hiervoor de lesplannen.

Overige informatie

De workshops voor groep 4 staan in het teken van water. Voor de workshops De poldermolen en Antiek vervoer kunt u een externe aanbieder inhuren. Staat er nog geen aanbieder op de website van Westland Cultuurweb opgenomen? Neem dan contact op met Westland Cultuurweb via irozenboom@westlandcultuurweb.nl.

Mijn Cultuurweb

Log hier in voor je eigen educatieoverzicht of meld je aan.