Extern aanbod - Literatuur & Filosofie - PO groep 2

Kunstkracht

De boerderij & vervoer

Workshop Tjilp Tjilp
In deze workshop werken de leerlingen met het klankgedicht. Hierbij gaat het niet om de woorden, maar om de klanken die gebruikt worden en met welke intonatie ze worden gezegd. De leerlingen maken kennis met het gedicht Tjilp van Jan Hanlo en bedenken zelf vogelklanken voor een klankgedicht.

Workshop Eend op de fiets
De leerlingen gaan tijdens deze workshop aan de slag met het boek Eend op de fiets van David Shannon. Ze luisteren naar het verhaal en bedenken of dieren kunnen fietsen en wat er zou gebeuren als dieren zouden kunnen fietsen. Tot slot tekenen ze zelf een dier op een fiets.

Workshop Vrolijk (externe les)
In deze workshop gaan de leerlingen met een beeldend kunstenaar/illustrator aan de slag. De les wordt vormgegeven aan de hand van een prentenboek waarin emoties centraal staan. De leerlingen gaan zelf emoties verbeelden en experimenteren met nieuwe materialen, zoals oliepastelkrijt op zwart papier.

Workshop Vervoer (externe les)
In deze workshop gaan de leerlingen met een externe docent (beeldend kunstdocent of techniekdocent) aan de slag. Aan de hand van een informatief boek over techniek gaan de  leerlingen experimenten uitvoeren, bijvoorbeeld over drijven en zinken.

Workshop Wat zit er in die kist?
De leerlingen gaan tijdens deze workshop aan de slag met het boek Wat zit er in die kist? van Pieter Gaudesaboos. Volg de mysterieuze kist op weg naar zijn eindbestemming: van de luchthaven, over zee, naar de haven, het station, het bos de stad, tot aan de rand van het dorp… een stapelverhaal met verrassende ontknoping! Wat zit er in die kist? De leerlingen luisteren naar het verhaal en bedenken wat er in de kist zit.

Log in om lesmateriaal te downloaden.

Over deze lessenreeks
Discipline Literatuur & Filosofie
Doelgroep PO
Niveau Extern aanbod
Aantal lessen 5

Benodigdheden

De benodigdheden worden toegelicht per workshop. Open hiervoor de lesplannen.

Overige informatie

De workshops voor groep 1 en 2 staan in het teken van de boerderij en vervoer. Er is voor ieder leerjaar een workshop non-fictie, fictie, illustratie, filosofie en poëzie. Voor de workshops Vrolijk en Vervoer kunt u een externe aanbieder inhuren. Staat er nog geen aanbieder op de website van Westland Cultuurweb opgenomen? Neem dan contact op met Westland Cultuurweb via info@westlandcultuurweb.nl.

Voor de workshop Eend op de fiets is het boek 'Eend op de fiets' nodig. Westland Cultuurweb heeft dit boek beschikbaar voor de Westlandse basisscholen. Het boek kan kosteloos geleend worden. Reserveer het boek via deze pagina.

Voor de workshop Wat zit er in die kist? is het boek 'Wat zit er in die kist?' nodig. Westland Cultuurweb heeft dit boek beschikbaar voor de Westlandse basisscholen. Reserveer het boek via deze pagina.

Mijn Cultuurweb

Log hier in voor je eigen educatieoverzicht of meld je aan.