Extern aanbod - Literatuur & Filosofie - PO groep 5

Kunstkracht

Goed en fout

Workshop Als ik een dier zou zijn, zou ik (externe les)
Binnen het thema ‘goed en fout’ en de verhalen over de Vos Reynaerde zijn er allerlei dieren voorbij gekomen met verschillende karaktereigenschappen. Reynaerde de vos is sluw, maar ook vindingrijk. Koning Nobel, de leeuw, is rechtvaardig, maar ook beïnvloedbaar. Isengrijn de wolf is brutaal en Bruun de beer is gewoon heel dom. Tibeert de kater lijkt wijs, maar ook sluw te zijn. Kortom, alle dieren in dit epos hebben karaktereigenschappen.
Je zou in de eerste plaats met de leerlingen in gesprek kunnen gaan over karaktereigenschappen: wat is een karaktereigenschap en welke kennen de leerlingen allemaal? Laat bijvoorbeeld een aantal plaatjes van dieren de revue passeren en bespreek met de leerlingen welke karaktereigenschappen bij dat dier horen en waarom dat zo is / waarom we denken dat dat zo is. In vervolg hierop zou je de leerlingen kunnen vragen na te denken over een dier dat ze zelf zouden willen zijn en welke karaktereigenschappen bij hun dier passen. Je zou hen één van de karaktereigenschappen kunnen laten kiezen en deze in een kunstvorm kunnen gieten (schrijven, drukken o.i.d.). Gezien de tijd lijkt één woord voldoende.

Workshop Wat is goed of fout? (externe les)
In deze workshop gaan de leerlingen met een kinderfilosoof de begrippen ‘goed’ en ‘fout’ onderzoeken. Naar aanleiding van een fabel over dieren denken de leerlingen na over de volgende vragen. Wat is goed? Wat is fout? Wie bepaalt dat? Kan iets fouts goed zijn? En kan iets goeds fout zijn? Na het filosofische gesprek gaan de leerlingen hun bevindingen verwerken in een goed foute of fout goede schrijfopdracht. 

Workshop Kunst maken met boeken (externe les)
In deze les werken de leerlingen met een externe aanbieder aan het maken van kunst met boeken. In het kader van het thema goed/fout hebben de leerlingen gewerkt met het verhaal van Reinaerde de Vos. De leerlingen hebben goed en fout op van verschillende kanten bekeken en onderzocht. In deze les zou de vraag of boeken wel verknipt en verscheurd mogen worden om kunst van te maken gesteld kunnen worden. Die vraag zouden ze eventueel in een kunstwerk kunnen beantwoorden.

Workshop Groen met een barst
De leerlingen hebben zich de afgelopen periode bezig gehouden met goed en fout. In deze workshop onderzoeken ze of een leugentje goed of fout is. Kan een leugentje om bestwil wel of niet? Is een leugentje om bijvoorbeeld een dier te redden goed of fout?

Workshop Goede en foute personages (externe les)
In deze workshop werken de leerlingen samen met een verhalenverteller aan stereotypen van goede en foute personages in sprookjes. Verhalen en sprookjes bestaan bij de gratie van goed en fout. Via verhalen en sprookjes wordt duidelijk gemaakt wat goed is en wat fout, maar soms vervaagt die grens. Laat de leerlingen eerst een profiel maken van een schurk/slechterik en daarna van een held. Zijn slechteriken en helden altijd man of zijn er ook vrouwen te bedenken als slechterik/held? Bespreek deze profielen en koppel er verschillende verhalen en sprookjes aan. Vertel een verhaal waarin duidelijk goed en fout naar voren komt. Geef de leerlingen luisteropdrachten mee. Bespreek na afloop het verhaal.

Log in om lesmateriaal te downloaden.

Over deze lessenreeks
Discipline Literatuur & Filosofie
Doelgroep PO
Niveau Extern aanbod
Aantal lessen 5

Benodigdheden

De benodigdheden worden toegelicht per workshop. Open hiervoor de lesplannen.


Overige informatie

De workshops voor groep 5 staan in het teken van goed en fout. Er is voor ieder leerjaar een workshop non-fictie, fictie, illustratie, filosofie en poëzie. Voor de workshops Als ik een dier zou zijn, zou ik, Wat is goed of fout, Kunst maken met boeken en Goede en foute personages kunt u een externe aanbieder inhuren. Staat er nog geen aanbieder op de website van Westland Cultuurweb opgenomen? Neem dan contact op met Westland Cultuurweb via info@westlandcultuurweb.nl.

Voor de workshop Groen met een barst is het boek 'Goed fout!' nodig. Westland Cultuurweb heeft dit boek beschikbaar voor de Westlandse basisscholen. Het boek kan kosteloos geleend worden. Reserveer het boek via deze pagina.


Mijn Cultuurweb

Log hier in voor je eigen educatieoverzicht of meld je aan.