Extern aanbod - Literatuur & Filosofie - PO groep 6

Kunstkracht

Nieuws en communicatie

Workshop Stiftgedicht
In het kader van het thema ‘nieuws & communicatie’ gaan we die twee elementen op een creatieve wijze verbeelden. Dat doen we door het maken van een stiftgedicht. De Belg Dimitri Antonissen is er naar Amerikaans voorbeeld mee gaan experimenteren. Hij heeft de stiftgedichten in het Nederlands geïntroduceerd. Een stiftgedicht maak je door in een krantenartikel woorden weg te strepen. De woorden die overblijven vormen een gedicht/tekst.

Workshop Wat is waar? (externe les)
In deze workshop gaan de leerlingen met een kinderfilosoof foto’s uit kranten bekijken. Ze onderzoeken wat foto’s al dan niet bewijzen. Ze denken na over de volgende vragen. Hoe kun je weten of dat wat je ziet waar is? Houden fotografen ons voor de gek? Kun je de werkelijkheid wel op een foto vastleggen? Kun je op een foto evenveel zien als in het echt?
Na het filosofische gesprek gaan de leerlingen met krantenfoto’s een nieuwe waarheid creëren.

Workshop Emoticons (externe les)
Nieuws verspreidt zich via allerlei kanalen. De leerlingen hebben al kennis gemaakt  en ervaring opgedaan met het maken van een krant en ook op andere manieren hebben ze zich in nieuws verdiept. Nieuws verspreidt zich ook via het internet en vaak razendsnel. Ook de leerlingen maken zelf ‘nieuws’ door berichten te delen op Facebook, via Whatsapp, sms’jes en andere kanalen. In deze berichten wordt vaak met emoticons gewerkt. Met zo’n beeld zet je een gevoel/emotie neer. De impact van zo’n emoticon wordt nogal eens onderschat. Deze les gaat hierover. Kennen de leerlingen de betekenis van alle emoticons, welke gebruiken ze zelf veel en waarom gebruiken ze die? Het gesprek zou kunnen gaan over hoe de leerlingen zelf omgaan met emoticons en tenslotte zouden ze een eigen emoticon kunnen ontwerpen.

Workshop Een halve hond heel denken
Beelden in kranten/tijdschriften/op het internet enz. geven altijd een bepaalde kijk op de gebeurtenissen. Een kijk die bepaald wordt door degene die de foto maakt en door degene die de foto bewerkt. Wat we zien is dus altijd maar een stukje van de werkelijkheid en geeft ook een beeld over de werkelijkheid door de manier waarop het beeld getoond wordt. Daarover gaat deze workshop: bewustwording van manipulatie van beelden.

Workshop Journalist in de klas (externe les)
Hoe wordt het nieuws gemaakt? Wat doet een journalist? Hoe komt hij of zij aan z’n materiaal? Wat voor soort journalisten zijn er allemaal? Hoe werkt een nieuwsredactie? Wat doet een hoofdredacteur, wat doet een eindredacteur? Allemaal vragen die de leerlingen kunnen voorbereiden voordat er een journalist in de klas komt of wanneer de klas een (kranten)redactie gaan bezoeken. De leerlingen worden uitgedaagd het proces van een journalist of redactie middels opdrachten creatief te verwerken.

Log in om lesmateriaal te downloaden.

Over deze lessenreeks
Discipline Literatuur & Filosofie
Doelgroep PO
Niveau Extern aanbod
Aantal lessen 5

Benodigdheden

De benodigdheden worden toegelicht per workshop. Open hiervoor de lesplannen.

Overige informatie

De workshops voor groep 6 staan in het teken van nieuws en communicatie. Er is voor ieder leerjaar een workshop non-fictie, fictie, illustratie, filosofie en poëzie. Voor de workshops Wat is waar?, Emoticons en Journalist in de klas kunt u een externe aanbieder inhuren. Staat er nog geen aanbieder op de website van Westland Cultuurweb opgenomen? Neem dan contact op met Westland Cultuurweb via info@westlandcultuurweb.nl.

Voor de workshop Een halve hond heel denken is het boek 'Een halve hond heel denken' nodig. Westland Cultuurweb heeft dit boek beschikbaar voor de Westlandse basisscholen. Het boek kan kosteloos geleend worden. Reserveer het boek via deze pagina.

Mijn Cultuurweb

Log hier in voor je eigen educatieoverzicht of meld je aan.