Extern aanbod - Literatuur & Filosofie - PO groep 8

Kunstkracht

Afscheid en de toekomst

Workshop Rijm en rap (externe les)
De leerlingen hebben zich de afgelopen periode bezig gehouden met het onderwerp ‘mijn plaats in de wereld’. Een rap leent zich uitstekend om iets te zeggen over de wereld en jouw kijk daarop. In deze workshop onderzoeken de leerlingen wat een rap is en maken de leerlingen zelf een rap.

Workshop Wat is jezelf zijn? (externe les)
In deze workshop gaan de leerlingen met een kinderfilosoof het begrip ‘identiteit’ onderzoeken. Dit wordt gedaan aan de hand van de eerste 5 minuten van de uitzending Dus ik ben jr over de casus van Manal: “Ik ga volgend jaar naar de middelbare. Mijn hele leven wordt dan anders. Ik vind het best wel leuk omdat ik helemaal opnieuw kan beginnen, nieuwe vrienden, nieuwe spullen kopen, en ook andere schooltijden en veel meer huiswerk, ik ga echt een heel nieuw leven krijgen. Ik ga veranderen. En dat vind ik ook wel spannend. Wie ben ik volgend jaar? Bij welke groep ga ik horen? Ik ben ook zo benieuwd hoe ik verander. Doet de omgeving dat met mij? Of kan ik helemaal zelf bepalen wie ik ben? Volgend jaar zal alles anders zijn. Word ik een ander iemand? Ben ik straks nog wel mezelf?”
Na het filosofische gesprek verwerken de leerlingen hun bevindingen in een creatieve schrijfopdracht.

Workshop Boekbinderij-drukkerij (externe les)
Hoe wordt een boek gemaakt? Wat doet een boekbinder? Welke materialen gebruikt een boekbinder? Wat voor soort boekbinders zijn er? Wat is het verschil tussen machinaal boekbinden en handmatig boekbinden? Wat doet een drukkerij? Wat komt er allemaal bij kijken voordat een boek in de winkel ligt? Allemaal vragen die de leerlingen kunnen voorbereiden voordat er een boekbinder in de klas komt of wanneer de klas een drukkerij gaat bezoeken. De leerlingen worden uitgedaagd het proces van een boekbinder of -drukkerij middels opdrachten creatief te verwerken.

Workshop Boek voor de toekomst
De leerlingen hebben zich de afgelopen periode bezig gehouden met het onderwerp ‘mijn plaats in de wereld’. In deze workshop denken de leerlingen na over welk boek zij aan de toekomstige generatie achter willen laten en waarom ze juist dit boek willen achterlaten.

Workshop Als ik mijn toekomst kon voorspellen, dan…
De leerlingen van groep 8 staan voor een belangrijke stap in hun leven. Ze gaan naar de middelbare school en nemen afscheid van hun basisschool. Op deze drempel fantaseren de leerlingen over hun eigen toekomst en gaan ze hier een eigen verhaal over maken. Het is de bedoeling dat ze hun fantasie de vrije loop laten. Warm de breinen van de leerlingen op door over de toekomst te praten en over hoe ze hun eigen toekomst zien. Op welke manieren kan je je eigen toekomst mooier maken? Benoem nog even de fases van een verhaal. Welke elementen maken een verhaal spannend om naar te luisteren en wat moet je dan doen om jouw verhaal aantrekkelijk te maken? De leerlingen maken een woordweb waarmee ze hun eigen toekomst onderzoeken. Daarna wordt er aan de hand van stappen aan een verhaal geschreven. Tenslotte krijgen de leerlingen de tijd om hun verhaal uit te werken. Wie wil, kan zijn/haar verhaal voorlezen.

Log in om lesmateriaal te downloaden.

Over deze lessenreeks
Discipline Literatuur & Filosofie
Doelgroep PO
Niveau Extern aanbod
Aantal lessen 5

Benodigdheden

De benodigdheden worden toegelicht per workshop. Open hiervoor de lesplannen.

Overige informatie

De workshops voor groep 8 staan in het teken van afscheid en de toekomst. Er is voor ieder leerjaar een workshop non-fictie, fictie, illustratie, filosofie en poëzie. Voor de workshops Rijm en rap, Wat is jezelf zijn? en Boekbinderij-drukkerij kunt u een externe aanbieder inhuren. Staat er nog geen aanbieder op de website van Westland Cultuurweb opgenomen? Neem dan contact op met Westland Cultuurweb via info@westlandcultuurweb.nl.

Mijn Cultuurweb

Log hier in voor je eigen educatieoverzicht of meld je aan.