Extern aanbod - Theater - PO groep 4

Kunstkracht

Vanuit werkelijkheid

Workshop Geluid (externe les)
Het doel van deze, door een externe theaterdocent (of muziekdocent of geluidstechnicus of -ontwerper) gegeven les, is dat de leerlingen leren om geluiden in te zetten tijdens een theatrale beleving. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een geluidsdecor, soundscape of hoorspel. Hiervoor kan gebruik worden gemaakt van live geluiden die sowieso te horen zijn of gemaakt worden, zoals voetstappen die lopen of rennen in de gang. Ook kan er gebruik gemaakt worden van van tevoren opgenomen geluiden of soundscapes, zoals geluiden die sfeerbepalend zijn in een film of serie. Het gaat er om dat de leerlingen inzicht krijgen in de verschillende effecten van geluiden bij een theatrale beleving.

Workshop Grime (externe les)
Het doel van deze, door een externe theaterdocent (grimeur) gegeven les, is dat de leerlingen dieper ingaan op de techniek van het grimeren. Zij krijgen uitleg over theatergrime en hoe bepaalde karakterrollen worden gegrimeerd. Daarna gaan ze deze zelf grimeren en worden door een klasgenootje zelf gegrimeerd. De leerlingen leren hoe je karkaters kunt grimeren, bijvoorbeeld door elkaar oud te maken.

Workshop Decor en locaties
In deze les worden afbeeldingen van verschillende decors/plekken gebruikt als uitgangspunt om scènes te maken. Eerst worden er verschillende plekken uitgebeeld (hints) en daarna wordt er geoefend om direct vorm te geven wat een bepaalde plek oproept. Tot slot worden verschillende decors of afbeeldingen daarvan getoond en worden deze door ze op de achtergrond te projecteren (of te laten zien) gebruikt om een korte scène in uit te spelen.

Workshop Kostuum eigenschappen
In deze les worden kledingstukken van de ouders (of evt. grootouders/stiefouders) gebruikt als kostuums. De leerlingen gaan opzoek naar de eigenschappen die bij degene van wie de kleding is horen. Ze gaan ook op zoek naar eigenaardigheden, tics of houdingen die bij diegene horen. Daarna doen ze twee spellen waarin ze die houdingen mogen overdrijven. Tot slot maken ze een klein toneelstukje waarin ook de eigenschappen, tics of eigenaardigheden van de personen naar voren komen.

Workshop Keukenrekwisieten
In deze les wordt ingegaan op het gebruik van rekwisieten. De leerlingen hebben van te voren de opdracht gekregen om zelf een rekwisiet mee te nemen uit de keuken. Dit mag van alles zijn; van vleesvork tot bord tot kookwekker. De leerlingen leren eerst dat het goed is je fantasie te gebruiken om een scène in de keuken aantrekkelijk te maken. Dit doen ze door een klein stemmetje aan een rekwisiet te geven. Daarna zullen de leerlingen bedenken welke gerechten ze allemaal kunnen maken met de meegenomen rekwisieten om vervolgens in groepjes scènes te maken alsof ze meedoen aan een kookshow of -wedstrijd waarin zij gezamenlijk een gerecht moeten maken. De leerlingen presenteren deze korte scène aan de rest van de klas alsof ze meedoen aan de kookwedstrijd en de klas mag deze scène ook als zodanig beoordelen.

Log in om lesmateriaal te downloaden.

Over deze lessenreeks
Discipline Theater
Thema Vanuit werkelijkheid
Doelgroep PO
Niveau Extern aanbod
Aantal lessen 5

Benodigdheden

De benodigdheden worden toegelicht per workshop. Open hiervoor de lesplannen.

Overige informatie

De workshops voor groep 4 staan in het teken van werken vanuit de werkelijkheid. Voor de workshops grime en geluid kunt u een externe aanbieder inhuren. Staat er nog geen aanbieder op de website van Westland Cultuurweb opgenomen? Neem dan contact op met Westland Cultuurweb via irozenboom@westlandcultuurweb.nl.

Mijn Cultuurweb

Log hier in voor je eigen educatieoverzicht of meld je aan.