Extern aanbod - Dans - PO groep 5

Kunstkracht

Theaterdans

Workshop Dansspeurtocht
In deze les onderzoeken de leerlingen op welke plekken ze dans tegen komen: op tv, op een feest, op de dansschool, in het theater. Door afbeeldingen bij elkaar te zoeken ontdekken ze de verschillende situaties. Vervolgens maken ze zelf een korte scène waarin ze een situatie waarin gedanst wordt verbeelden.

Workshop Een dagje uit het leven van een danser
De leerlingen leren over het begrip danser. Wat betekent het om danser te zijn? Wat moet je daarvoor goed kunnen? En hoe ziet je dag eruit als danser?

Workshop Waarom praat een danser niet? (externe les)
Deze les gaat over de zeggingskracht van dans. De leerlingen krijgen korte dansfrases aangeleerd. Deze dansen ze vervolgens met verschillende intenties. Dat kan zijn: krachtig/stoer dansen, zacht/rustig, verdrietig, slap/sloom, vrolijk/energiek. Door verschillende muziekfragmenten te gebruiken worden dit ondersteund. In groepjes dansen de leerlingen en kijken ze naar elkaars dans. Hierna volgt een dans beschouwingsgesprek over wat een dans kan uitdrukken.

Workshop De choreograaf (externe les)
De leerlingen leren wat het begrip choreograaf betekent. Ze werken met enkele vormgevingsprincipes zoals een choreograaf dat doet. Ze maken keuzes voor de volgorde van dansbewegingen en zetten principes als herhaling en verschuiving in. Ze voeren zo een korte danscombinatie uit, waarbij ze een duidelijk begin en einde hebben vastgelegd.

Workshop Naar het theater
De leerlingen bekijken een fragment van Introdans en leren welke attributen dansers kunnen gebruiken. Vervolgens maken ze zelf in tweetallen een choreografie met attributen, die ze aan elkaar laten zien.

Log in om lesmateriaal te downloaden.

Over deze lessenreeks
Discipline Dans
Thema Theaterdans
Doelgroep PO
Niveau Extern aanbod
Aantal lessen 5

Benodigdheden

De benodigdheden worden toegelicht per workshop. Open hiervoor de lesplannen.

Overige informatie

De workshops voor groep 5 staan in het teken van theaterdans. Voor de workshops ‘De choreograaf’ en ‘Waarom praat een danser niet?’ kunt u een externe aanbieder inhuren. Staat er nog geen aanbieder op de website van Westland Cultuurweb opgenomen? Neem dan contact op met Westland Cultuurweb via irozenboom@westlandcultuurweb.nl.

Geef je les in het speellokaal zonder beamer? Op de meeste stereoinstallaties kun je een smartphone aansluiten. Speel de muziek via Youtube op je smartphone af.

Een volledige lijst van alle Kunstkracht 10, leerlijn dans muziek vind je hier.

Mijn Cultuurweb

Log hier in voor je eigen educatieoverzicht of meld je aan.