Extern aanbod - Muziek - PO groep 2

Kunstkracht

Kennismaken met instrumenten

Workshop In de maat (externe les)
De leerlingen maken in deze les kennis met een groot aantal muziekinstrumenten. De externe docent neemt deze instrumenten mee naar school en laat de leerlingen deze instrumenten proberen de les moet muziekinhoudelijk gaan over in de maat spelen/dansen/zingen/klappen. Ook maken de leerlingen kennis met marsmuziek (twee- of vierkwarts) en wiegmuziek (driekwarts).

Workshop Structuuravontuur! (externe les)
De leerlingen gaan de leerlingen aan de slag met de structuur van muziek: het voelen en horen van muzikale lijnen. Dit wordt makkelijker gemaakt door het zichtbaar te maken in beweging. Denk aan de volgende onderdelen:
• Forte en piano: blauwe en rode platen.
• Voorzin en nazin: gele en groene platen.
• Blazers en strijkers: een geel en een rood petje.
Het komt er op neer dat je diverse muzikale tegenstellingen in structuur laat zien door het visueel toegankelijk voor de leerlingen te maken. De leerlingen worden ook gestimuleerd in het kunnen voorspellen van patronen. Gebruik daarom herhalende motieven waarbij aan het eind of aan het begin van het motief een handeling moet worden gedaan.

Workshop Snelle Sjelle, Slome Sjaak (externe les)
Deze workshop gaat over het langzaam versnellen van beweging, geleid door de muziek. Kunnen de leerlingen een beweging herhalen die steeds sneller wordt? Lopen wordt vaak meteen rennen, terwijl het proces juist zo interessant is: wat zit daar tussenin? Voor kleuters lastig, maar heel waardevol. De muziek moet duidelijk zijn gekozen en voor zichzelf spreken. Laat de kleuters de beweging in versnelling en vertraging fysiek ervaren. Hetzelfde kan worden gedaan met zacht (langzaam) en hard (snel).

Workshop Blaaskaak (externe les)
In deze les maken de leerlingen kennis met blaasinstrumenten, zoals kazoos, orgelpijpjes en bamboefluitjes. Het is belangrijk dat de leerlingen veel kunnen participeren. Ieder onderdeel dat uitleg bevat, moet gekoppeld worden aan het zelf ervaren door de leerlingen.

Workshop De gevoelige snaar (externe les)
In deze les maken de leerlingen kennis met snaarinstrumenten, zoals snaarplankjes, gitaarachtigen/violen of andere door kleuters te bespelen snaarinstrumenten. Zorg ervoor dat deze instrumenten op muzikale wijze zonder oefening bespeeld kunnen worden. Een contrabas waarop je als docent de grepen pakt en enkele leerlingen om de beurt een snaar mogen tokkelen is ook een optie. Het is belangrijk dat de leerlingen veel kunnen participeren. Ieder onderdeel dat uitleg bevat, moet gekoppeld worden aan het zelf ervaren door de leerlingen.

Log in om lesmateriaal te downloaden.

Over deze lessenreeks
Discipline Muziek
Thema Kennismaken met instrumenten
Doelgroep PO
Niveau Extern aanbod
Aantal lessen 5

Benodigdheden

De benodigdheden worden toegelicht per workshop. Open hiervoor de lesplannen.

Overige informatie

De workshops voor groep 1 en 2 staan in het teken van kennismaken met instrumenten. Voor alle workshops kunt u een externe aanbieder inhuren. Staat er nog geen aanbieder op de website van Westland Cultuurweb opgenomen? Neem dan contact op met Westland Cultuurweb via irozenboom@westlandcultuurweb.nl.

Mijn Cultuurweb

Log hier in voor je eigen educatieoverzicht of meld je aan.