Extern aanbod - Muziek - PO groep 5

Kunstkracht

Koren & harmonieën

Workshop Annie 'MC' Schmidt
De leerlingen leren een bestaand gedicht te arrangeren als een rap. Ze denken na over een tekst, een beat en een taakverdeling. Vervolgens leren ze hoe ze moeten rappen. Gezamenlijk passen ze dit toen in een vrije vorm van eindpresentatie. Het gaat hierbij over taal, ritme, beat, accent, vorm en tekstuitbeelding door stemgebruik.

Workshop Ein Deutsches Canon
Aan de hand van het lied ‘Heut’ kommt der Hans nach Haus’ leren de leerlingen in canon te zingen. Eerst wordt er ingegaan op bladmuziek: wat is het, wat zie je er allemaal op en wat betekent dat? Vervolgens leren de leerlingen de tekst uit te spreken en te zingen. Tot slot wordt er in canon gezongen.

Workshop Vlugge pakjes – Sinterklaas
In deze les gaan de leerlingen aan de slag met de pakjesdans. Met behulp van steuntekst en afbeeldingen leren ze de bewegingen van de pakjesdans aan. Als ze dit volledig onder de knie hebben, gaan ze het uitvoeren op de muziek van Syp Simeon: een muziekstuk met flinke versnelling en vertraging. Kan iedereen het bijhouden?

Workshop Bloemkoolsamba
De leerlingen maken in de les kennis met de samba. Er worden diverse vormen van de samba gehoord, waarna de leerlingen kennismaken met het carnaval en muziek uit Brazilië. Vervolgens leren de leerlingen het lied Bloemkoolsamba aan. Eerst klassikaal stapsgewijs, dan in wisselende partijen, en tot slot wordt het één geheel van vier stemmen door elkaar.

Workshop Machinemuziek
De leerlingen starten met een brainstorm over machinemuziek en bijbehorende geluiden. Ze maken hun eigen grafische partituur hiervan. Vervolgens leren ze het lied ‘Machines’ te rappen, en later in te vullen met muziekinstrumenten. Tot slot beluisteren ze enkele voorbeelden van machinemuziek door echte componisten.

Log in om lesmateriaal te downloaden.

Over deze lessenreeks
Discipline Muziek
Thema Koren & harmonieën
Doelgroep PO
Niveau Extern aanbod
Aantal lessen 5

Benodigdheden

De benodigdheden worden toegelicht per workshop. Open hiervoor de lesplannen.

Mijn Cultuurweb

Log hier in voor je eigen educatieoverzicht of meld je aan.