Extern aanbod - Beeldend - PO groep 3

Kunstkracht

Voorstellingen

Workshop Circusposter a la Matisse
De leerlingen beschouwen het ‘knip’ werk van de Franse kunstenaar Henri Matisse en maken geïnspireerd hierop een circusposter.

Workshop Oscar Schlemmer (externe les)
Oscar Schlemmer was een Duitse kunstenaar. Hij zette in 1920 het Triadische ballet op en ontwierp hier hele aparte kostuums voor. Kostuums die bestonden uit driehoekige, cirkelvormige en vierkante vormen. Kan je hiermee dansen?
De leerlingen beschouwen de kostuums van Oscar Schlemmer en gaan hierna in groepjes een kostuum maken voor een leerling, geïnspireerd op de vormen uit zijn werk. Er kan ook gekozen worden om de leerlingen in groepjes elk een onderdeel van het kostuum maken, zoals een hoed, een broekstuk, armstuk, schoenen etc. Zij kunnen dan een kaartje trekken met het te maken onderdeel erop.
De onderdelen kunnen gemaakt worden van grote vellen gekleurd papier, karton, tape en plakband. Het kan voor eenmalig gebruik zijn. Laat eventueel leerlingen uit de bovenbouw de groepjes assisteren. Aan het einde van de les kunnen ze met een mini balletvoorstelling hun kostuum presenteren, geïnspireerd op ‘Das Triadische Ballet’.

Workshop Schimmenspel (externe les)
Het schimmenspel is een vorm van theater die al eeuwen bestaat. De oudste vormen zijn
waarschijnlijk ontstaan in Azië. Via ontdekkingsreizigers in de 17de eeuw verspreidde deze
theatervorm zich in Europa. Met het schimmenspel, het spelen met schaduwen, kunnen er allerlei stemmingen worden opgeroepen en grappige effecten worden bereikt.
Beschouw samen met de leerlingen een aantal afbeeldingen of korte filmpjes over het
schimmenspel. Laat de leerlingen geïnspireerd hierop in groepjes een voorstelling maken. Zij kunnen hiervoor hun lichaam gebruiken, spelen met de afstand tot het licht (groot-klein) of laat ze spelen met hun eigen uitgeknipte silhouetfiguren op satéstokjes.

Workshop Voorstelling op je hoofd (externe les)
Philip Treacy is een modeontwerper, die heel veel rare hoeden heeft ontworpen. Zo ook een hoed waarop een hele kermisvoorstelling is te zien. Bekijk samen met de leerlingen het werk van Philip Treacy. Geïnspireerd hierop gaan de leerlingen in groepjes een circusvoorstelling voor op hun hoofd maken.
Laat de leerlingen vrij in de keuze of ze een, twee of meerdere onderdelen van het circus hierin verwerken. Geef een instructie van hoe zij de basis van een hoed kunnen maken. Denk bijvoorbeeld aan de basis van de verjaardagshoed met een dikke reep stevig papier, rondom het hoofd, vastgemaakt met een nietje. Hierop kunnen zij allerlei figuren van gekleurd papier vast plakken met tape en plakband.

Workshop Pop up - voorstelling uit een boek (externe les)
Voorstellingen hoeven niet alleen plaats te vinden op een podium. Ook in een boek kan
een voorstelling opduiken. In deze workshop laten de leerlingen zich inspireren door pop up boeken en gebaseerd hierop maken zij hun eigen creatie. Zij kunnen het papier uit het boek vouwen, verknippen en scheuren. Maar ook kunnen zij met ander papier en materialen elementen toevoegen. Hun voorstelling kan bijvoorbeeld gebaseerd zijn op de titel van het boek, het is heel leuk wanneer zij er een eigen draai aan geven.
In hun pop up voorstelling verwerken zij kenmerken van het Westland. Dat kunnen groente, fruit en bloemen zijn, maar denk ook aan kassen, tuinders of een molen uit het dorp. Leg de leerlingen niet te veel op, laat ze hun eigen fantasie gebruiken!
 

Log in om lesmateriaal te downloaden.

Over deze lessenreeks
Discipline Beeldend
Thema Voorstellingen
Doelgroep PO
Niveau Extern aanbod
Aantal lessen 5

Benodigdheden

De benodigdheden worden toegelicht per workshop. Open hiervoor de lesplannen.

Overige informatie

De workshops voor groep 3 staan in het teken van voorstellingen. Voor vier van de vijf de workshops kunt u een externe aanbieder inhuren. Staat er nog geen aanbieder in het lesplan opgenomen? Neem dan contact op met Westland Cultuurweb via irozenboom@westlandcultuurweb.nl.

Mijn Cultuurweb

Log hier in voor je eigen educatieoverzicht of meld je aan.