Extern aanbod - Beeldend - PO groep 5

Kunstkracht

Toegepaste kunst

Workshop De koffiepotten van Klaas Gubbels
Klaas Gubbels is een Nederlandse kunstenaar die bekend is geworden met zijn ‘koffiepotten’. Hij heeft een hele eigen beeldstijl. De leerlingen beschouwen het werk van Klaas Gubbels en geïnspireerd op zijn werk gaan de leerlingen gebruiksvoorwerpen schilderen.

Workshop Een stoel van oude kleding
De leerlingen beschouwen stoelen die gemaakt zijn van kleding. Moet een stoel altijd van hout, metaal of plastic gemaakt zijn? Hoe zit een stoel gemaakt van kledingstukken? Na de beschouwing gaan de leerlingen in groepen een stoel maken van oude kleding. De leerlingen experimenteren met vorm.

Workshop Mobile homes
Atelier van Lieshout is een studiowerkplaats waar zo’n twintig kunstenaars onder leiding van  Joep van Lieshout allerlei levensgrote kunstwerken maken die schommelen tussen kunst, design en architectuur. Atelier van Lieshout veroorzaakt graag verwarring en heel kenmerkend voor hun objecten is het plasticachtige materiaal.
Beschouw met de leerlingen de mobile homes van Atelier van Lieshout. Wat zie je, wat stelt het voor, waarvan is het gemaakt, vindt je het mooi of lelijk? Waarom zou het mobile home heten? Hierna gaan zij hun eigen mobiel home ontwerpen met klei. Belangrijk is dat het ‘mobiel’ oogt (figuurlijk), dus het zou moeten kunnen rijden, vliegen of varen. En je zou erin moeten kunnen wonen.

Workshop Een Westlands sculptuur in de openbare ruimte (externe les)
Kunst in de openbare ruimte. Wat is dat? Bespreek met de leerlingen het begrip ‘kunst in de openbare ruimte’ en vraag of zij voorbeelden kennen vanuit hun omgeving. Laat een aantal afbeeldingen van Westlandse kunstwerken zien, zoals Ollekebolleke van Bas Maters of Greenpoint van Jan van der Loos. Laat de leerlingen een kunstwerk met Westlandse kenmerken voor in de openbare ruimte ontwerpen. Laat ze ook bedenken waar het kunstwerk zou moeten staan en waarom op die plek. Dit kan een individuele of een groepsopdracht zijn.

Workshop Van oud naar nieuw (externe les)
Wat is toegepaste kunst? Bespreek met de leerlingen wat toegepaste kunst is en vraag of zij voorbeelden kennen. Beschouw met de leerlingen een aantal afbeeldingen van toegepaste kunst die gemaakt zijn van oude, afgedankte materialen en zo weer een nieuwe functie hebben gekregen. Denk bijvoorbeeld aan de lampen van bier- en wijnflessen van ZAL Creations of de lampen en vazen van Rubbish design.
Geïnspireerd hierop gaan de leerlingen aan de slag. Ze maken met afvalmateriaal een nieuw product/voorwerp. Ze voegen verschillende objecten en materialen samen. Die kunnen heel duidelijk zichtbaar zijn, maar ook vermengd worden waardoor bepaalde onderdelen niet meer herkenbaar zijn.


 

Log in om lesmateriaal te downloaden.

Over deze lessenreeks
Discipline Beeldend
Thema Toegepaste kunst
Doelgroep PO
Niveau Extern aanbod
Aantal lessen 5

Benodigdheden

De benodigdheden worden toegelicht per workshop. Open hiervoor de lesplannen.

Overige informatie

De workshops voor groep 5 staan in het teken van toegepaste kunst en kunst in de openbare ruimte. Voor de workshops 'Een Westlands sculptuur in de openbare ruimte' en 'Van oud naar nieuw' kunt u een externe aanbieder inhuren. Staat er nog geen aanbieder in het lesplan opgenomen? Neem dan contact op met Westland Cultuurweb via irozenboom@westlandcultuurweb.nl.

 

Mijn Cultuurweb

Log hier in voor je eigen educatieoverzicht of meld je aan.