Extern aanbod - Beeldend - PO groep 6

Kunstkracht

Mode

Workshop Kleding van krantenpapier
Modeontwerpers laten zich inspireren door allerlei soorten textiel en materialen. In deze les gaan de leerlingen in groepjes hun eigen fantasievolle creatie van krantenpapier maken. De les wordt afgesloten met een korte modeshow.

Workshop Batik en dip dye (externe les)
Batik en dip dye is weer helemaal in! Het is een eeuwenoude manier om kleding te bedrukken met een patroon. Beschouw met de leerlingen een aantal afbeeldingen van batikk en dip dye. Laat voorbeelden zien van vroeger en hedendaags gebruik. Maak met de leerlingen één gezamenlijk experiment of laat de leerlingen in groepjes aan de slag gaan.

Workshop Bedruk jouw kleding met jouw logo (externe les)
Na een korte introductie over hoogdruk/blockprint gaan de leerlingen hun logo op een kledingstuk of op een stuk textiel afdrukken. De leerlingen gebruiken hun zelf ontworpen logo van de verdiepingsreeks les 2, of het logo dat ze voor de les hebben ontworpen.
De hoogdruk kan bijvoorbeeld door middel van gutsen op linoleum, het uitsnijden van een sjabloon of met foam (rubber). De leerlingen kunnen dan vormen uitknippen en uitsnijden. Deze vormen plakken ze op een vel papier, rollen het in met verf en drukken de vorm op hun textiel. Deze druk kunnen ze bijvoorbeeld met verschillende kleuren herhalen op de afdruk.

Workshop De trui van Erwin Wurm (externe les)
Erwin Wurm is een wereldberoemde kunstenaar uit Oostenrijk die met allerlei materialen en media werkt. Humor is erg belangrijk in zijn werk. Beschouw met de leerlingen de afbeeldingen. Wat zie je? Wat stelt het voor? Waarvan is het gemaakt? Hoe groot is het werk? Vertel dat de kunstenaar foto’s heeft gemaakt van mensen die spelen met de vormen van de trui. Hoe ziet de vorm van de trui eruit als je je heel klein maakt en je in de trui verstopt? En hoe als je je benen door de mouwen doet? Laat de leerlingen in groepjes ook experimenteren met oude ‘gebreide’ truien en documenteer dit. Laat ze bedenken of ze dit in combinatie met tafels, stoelen of andere objecten doen of dat ze een of meerdere personen gebruiken. Leg de resultaten vast met de camera.

Workshop Grootmoeders tijd (externe les)
De leerlingen maken kennis met ‘oude’ naai-/brei-/borduur- of haaktechnieken. Aan de hand van een korte introductie met afbeeldingen, beschouwen ze deze technieken. Laat de leerlingen ook voorbeelden zien van hedendaagse kunstenaars of modeontwerpers die de te behandelen techniek gebruiken voor hun mode of kunst. Hierna gaan de leerlingen zelf aan de slag. Ze kunnen bijvoorbeeld een gezamenlijk object maken door onderdelen samen te voegen of kleine probeersels maken die ze op een bestaand kledingstuk bevestigen.

Log in om lesmateriaal te downloaden.

Over deze lessenreeks
Discipline Beeldend
Thema Mode
Doelgroep PO
Niveau Extern aanbod
Aantal lessen 5

Benodigdheden

De benodigdheden worden toegelicht per workshop. Open hiervoor de lesplannen.

Overige informatie

De workshops voor groep 6 staan in het teken van mode. Voor vier van de vijf workshops kunt u een externe aanbieder inhuren. Staat er nog geen aanbieder in het lesplan opgenomen? Neem dan contact op met Westland Cultuurweb via irozenboom@westlandcultuurweb.nl.

Mijn Cultuurweb

Log hier in voor je eigen educatieoverzicht of meld je aan.