Extern aanbod - Beeldend - PO groep 7

Kunstkracht

Kunstlab

Workshop Buitenkunst
De leerlingen onderzoeken welke driedimensionale kunstwerken aanwezig zijn in de openbare ruimte van de eigen dorpskern. Denk hierbij aan sculpturen, standbeelden, installaties, gedenktekens en beeldhouwwerken. De leerlingen tekenen een kunstwerk door dit kunstwerk in groepjes op locatie te bezoeken en verzamelen daar informatie bij.

Workshop Wildbreien
De leerlingen gaan wildbreien. Wildbreien is een vorm van tijdelijke straatkunst. Ze gaan lapjes breien en/of haken. Deze lapjes worden aan elkaar gemaakt, waarna het doelwit (zoals een boom, speeltoestel, hek of fiets) wordt ingepakt. De leerlingen kunnen samenwerken in hun poging de wereld persoonlijker en mooier te maken.

Workshop Streetart (externe les)
De leerlingen ontwerpen en maken onder begeleiding van een externe docent een eigen muurtekening of schildering. De school heeft hiervoor een muur beschikbaar. De muurschildering kan tijdelijk (overschilderbaar) of permanent aangebracht worden.
Indien er geen muur beschikbaar is kan de workshop uitgevoerd worden op een rol stevig tekenpapier. De tekening kan met diverse materialen gemaakt worden zoals bijv. met markers. Uiteraard kunnen er ook teksten toegevoegd worden.

Workshop Kleilab (externe les)
De leerlingen maken kennis met decoratietechnieken (versieringen) voor op klei. Door het kleiwerk te decoreren wordt het werk persoonlijker en unieker. Dit kunnen traditionele en eigentijdse technieken uit verschillende culturen zijn. De leerlingen gaan stempelen, tekenen en/of te schilderen met gekleurde kleislib (engobes) en/of glazuur. De techniek kan uitgevoerd worden op een bestaand of een nieuw werkstuk zoals bijv. een schaaltje of een masker. Het werkstuk kan gedroogd en gebakken worden in een keramiekoven. Het resultaat is een kunstwerkje van steen.

Workshop Beeld in hout (externe les)
De leerlingen maken kennis met het bewerken van hout. Hout groeit in de levende natuur en overal om ons heen. Diverse soorten hout zijn eenvoudig te bewerken. Tijdens deze workshop kunnen de leerlingen zich laten leiden door de vorm van het hout en de houtnerf. Hierdoor kunnen de leerlingen zich tijdens het werken concentreren op het materiaal en de vormgeving. Het hout wordt stap voor stap bewerkt met o.a. een zaag, guts, rasp en schuurpapier. Aan het einde van de workshop heb je een persoonlijk, natuurlijk kunstwerkje gemaakt.

Log in om lesmateriaal te downloaden.

Over deze lessenreeks
Discipline Beeldend
Thema Kunstlab
Doelgroep PO
Niveau Extern aanbod
Aantal lessen 5

Benodigdheden

De benodigdheden worden toegelicht per workshop. Open hiervoor de lesplannen.

Overige informatie

De workshops voor groep 7 staan in het teken van experimenteren met materialen. Voor drie van de vijf workshops kunt u een externe aanbieder inhuren. Staat er nog geen aanbieder in het lesplan opgenomen? Neem dan contact op met Westland Cultuurweb via irozenboom@westlandcultuurweb.nl.

Mijn Cultuurweb

Log hier in voor je eigen educatieoverzicht of meld je aan.