Extern aanbod - Beeldend - PO groep 8

Kunstkracht

Bouwen en ateliers

Workshop Sculptuur met stokjes
De leerlingen gaan een sculptuur, gebouw, toren of brug maken van stokjes en/of rietjes. Surrealistische elementen worden aan het bouwwerk toegevoegd om het werk compleet te maken. De leerlingen laten zich inspireren door een kunstwerk van de wereldberoemde beeldhouwer A.Giacometti.

Workshop Kleikunst (externe les)
De leerlingen gaan bouwen met natuurlijke klei, o.a. met de ringopbouw techniek en/of bouwen met platen klei. Met behulp van diverse kleigereedschappen zoals boetseerhoutjes, mirettes en lomers kunnen de leerlingen boetseren, modeleren, rollen, meten en snijden. De onderwerpen kunnen zeer divers zijn zoals het boetseren van mensen, dieren of het bouwen van (Westlandse) gebouwen. Het kleiwerk wordt steen als het gebakken wordt in een keramiekoven. Het resultaat is een persoonlijk driedimensionaal kunstwerk.

Workshop (West)land art (externe les)
Land art is beeldende kunst gemaakt vanuit een specifiek landschap. Denk hierbij aan Andy Golsworthy met zijn (tijdelijke) kunstwerken van natuurlijke materialen in steeds wisselende landschappen. Ook het beroemde kunstenaarsechtpaar Christo en Jeanne Claude zijn hier een bekend voorbeeld van; zij pakken landschap en gebouwen in (ook tijdelijke kunst) met doek en touw. De leerlingen maken land art met natuurlijke materialen op het strand, op het schoolplein bijv. in de zandbak, in een tuinbouwbedrijf of in het park. De externe docent begeleidt de leerlingen met het kiezen van een locatie, het ontwerpen van een plan, het verzamelen van materiaal en de uitvoering van het plan. De leerlingen leggen het resultaat vast op foto. Tevens presenteren zij het (tijdelijk) kunstwerk.

Workshop Van idee naar schilderij (externe les)
Welke stappen heb je nodig om een schilderij te maken? Welke materialen heb je nodig? Welke vaardigheden kan je ontwikkelen om beter te leren schilderen? Hoe is het om te schilderen aan een schildersezel in een atelier? De leerlingen maken kennis met specifieke materialen en technieken. Zij gaan aan de slag en maken individueel of als groep één schilderij.

Workshop Speksteen (externe les)
De leerlingen maken kennis met beeldhouwen in speksteen. Speksteen in een zachte steensoort en eenvoudig te bewerken. Hierdoor kunnen de leerlingen zich tijdens het werken concentreren op de vormgeving van de steen. De leerlingen leren hoe je uit een ruwe steen een mooie, eenvoudige, ruimtelijke vorm kunt maken. De ruwe steen wordt bewerkt met gereedschap zoals een rasp, mesje en schuurpapier, met snel een verrassend resultaat.

Log in om lesmateriaal te downloaden.

Over deze lessenreeks
Discipline Beeldend
Thema Bouwen en ateliers
Doelgroep PO
Niveau Extern aanbod
Aantal lessen 5

Benodigdheden

De benodigdheden worden toegelicht per workshop. Open hiervoor de lesplannen.

Overige informatie

De workshops voor groep 8 staan in het teken van kennismaken met diverse technieken. Het verdient de voorkeur om de workshops zoveel mogelijk op locatie, in kunstateliers, uit te voeren. Voor vier van de vijf workshops kunt u een externe aanbieder inhuren. Staat er nog geen aanbieder in het lesplan opgenomen? Neem dan contact op met Westland Cultuurweb via irozenboom@westlandcultuurweb.nl.

Mijn Cultuurweb

Log hier in voor je eigen educatieoverzicht of meld je aan.