Westland Cultuurweb - Kunstpracht 9: receptieve leerlijn

Kunstpracht 9: receptieve leerlijn


 

Westlandse leerlingen in het basisonderwijs kunnen vanaf schooljaar 2017-2018 de wonderen van professionele kunst en cultuur beleven. Via het programma Kunstpracht 9 maken zij o.a. kennis met een magische voorstelling in het Westland Theater de Naald, met jazzmuziek op school, met Westlandse beeldende kunst of de musea in Den Haag. 

 

Hoe werkt het?

Je kunt kiezen uit Kunstpracht 9 of Cultuurmenu. 

Kunstpracht 9 bestaat uit vijf disciplines: muziek, dans, theater, beeldende kunst en media (foto en film). De voorstellingen en bezoeken worden per bouw aangeboden. Per bouw zijn er twee keuzeopties. Voor de onderbouw zijn dat muziek en theater/dans, voor de middenbouw dans en beeldende kunst en voor de bovenbouw theater en media. In schooljaar 2017-2018 vindt het muziekprogramma voor de onderbouw in de school plaats. De rest van het programma is op andere locaties in het Westland of daarbuiten. Aan Kunstpracht 9 doe je altijd mee met de hele school. Het is dus niet mogelijk om één of enkele klassen of bouwen in te schrijven. De bijdrage van de school aan Kunstpracht 9 is €5,50 per leerling exclusief busvervoer (m.u.v. Cultuurmenu). De bijdrage van de scholen voor het busvervoer is €1,00 per leerling. Het inzetten van busvervoer is optioneel. 

Cultuurmenu bestaat uit bezoeken aan Haagse musea (www.cultuurmenu.nl). Voor het programma van Cultuurmenu kies je met de hele school. Dat betekent dat je niet kunt kiezen om met de onderbouw Cultuurmenu te doen en met de midden- en bovenbouw uit de andere disciplines te kiezen. Cultuurmenu is, in tegenstelling tot de rest van Kunstpracht 9, ingericht per leerjaar en niet per bouw. De kosten van Cultuurmenu zijn € 6,50 per leerling, inclusief vervoer.

Mogelijke keuzeopties zijn:
* Kunstpracht 9: elke samenstelling van de vijf disciplines, waarbij je er per bouw één kiest. Bijvoorbeeld onderbouw muziek, middenbouw dans en bovenbouw theater, of onderbouw theater/dans.

óf

* Cultuurmenu: met de hele school. 

Wil je allebei: schrijf je dan in voor Kunstpracht 9 via onderstaand inschrijfformulier en neem contact op met Cultuurmenu om je ook bij hen in te schrijven (let op: Cultuurmenu kent een maximum aan het aantal deelnemende scholen). 

Meer informatie over Kunstpracht 9 vind je hier en meer informatie over Cultuurmenu vind je hier.

 

Inschrijven

De inschrijftermijn voor schooljaar 2017-2018 is verstreken. Ben je een Westlandse school en heb je interesse om volgend schooljaar mee te doen? Neem dan contact met ons op info@westlandcultuurweb.nl. Heb je je ingeschreven voor schooljaar 2017-2018? Dan ben je akkoord gegaan met de voorwaarden. Mocht de gekozen voorstelling al vol zijn, wordt de tweede (of derde) keuze voor de voorstelling ingeroosterd. Plaatsing van scholen vindt plaats op volgorde van aanmelding en wordt in september aan de school doorgegeven.


Kunstpracht 9 - programma

Kunstpracht 9 is een programma met verschillende keuze opties per bouw. Voor de onderbouw is er de keuze uit een muziekvoorstelling en een theater- of dansvoorstelling. De middenbouw kan kiezen uit beeldende kunst en dans. Daarnaast is er in 2017-2018 een extra pareltje voor de middenbouw: een bezoek aan een orkest. De bovenbouw kan kiezen uit media en theater.


Onderbouw

Onderbouw keuze 1: theater/ dans


POKON


Zoals kinderen door de speeltuin razen, zo bestormen de drie spelers van Pokon het podium. Geef ze wat meubels, een keukentrap of twee, een gitaar en wat planten, en laten we even doen alsof je wél mag rennen, klimmen, dralen en vies worden. Wat volgt is een draaiende, waaiende, hikkende, ritmisch buitelende  en muzikaal struikelende stroom van noodzakelijk speelplezier. Ook al zitten we soms even klem – in een tafel, een trap of toch steeds weer die regeltjes

 – Pokon is onstuitbaar.

Met Pokon brengen De Dansers een ode aan spelen. Alle dieren spelen om te groeien – mensen dus ook. Een voorstelling vol beweging, ritme, inventiviteit en vriendschap, voor kinderen en volwassenen die niet stil kunnen zitten.

De dansvoorstelling wordt uitgevoerd door De Dansers in WestlandTheater De Naald. De voorstelling is voor groep 1&2. Bij de voorstelling is aanvullend lesmateriaal beschikbaar. De voorstelling vindt plaats op 9 of 23 oktober 2017. Bekijk hier de trailer.

 

Onderbouw keuze 2: muziek

Ella, een swingend sprookje
Het verhaal lijkt op het welbekende sprookje van het lelijke jonge eendje, alleen is Ella helemaal niet lelijk en wel degelijk een eend! Wat is er dan aan de hand?
 Ella houdt van swingen. En zingen. En zelf muziek verzinnen! Maar de rest van haar familie helemaal niet... Als ze daarom besluit alleen de wereld in te trekken, overkomen haar allerlei swingende avonturen en ontmoet ze een vriend voor het leven!


De muziekvoorstelling wordt uitgevoerd door Jazz4kids op de eigen school of een nabijgelegen school. De voorstelling is voor groep 1&2. Bij de voorstelling is aanvullend lesmateriaal beschikbaar. De voorstelling vindt plaats in de periode januari-maart 2018. Bekijk hier de trailer.

 

Middenbouw

Middenbouw keuze 1: dans


IJspaleis

IJspaleis is een opzwepende dansvoorstelling door een magische wereld van ijs.
Wat is er mooier dan de kleurrijke magie van een wereld waarin alles van ijs is? IJs om over te glijden, ijs om van te smullen, ijs om levensgrote sculpturen van te bouwen of minuscule ijsblokjes die pingelen in je glas. Van ijs kun je bijna alles maken! Maar ijs kan ook in de weg staan, als een blok beton. Je kunt erop vallen of het kan ineens verdwenen zijn, omgetoverd tot een plas water. Maar wat is er mis met water? Water om in te stampen, om een duik in te nemen, of om planten prachtig te laten bloeien. En dan te bedenken dat het eerst nog allemaal ijs was!

IJspaleis is een opzwepende dansvoorstelling met live muziek waarin vijf dansers een spannende expeditie maken door een bevroren universum. Ze ontdekken de immense kracht, maar ook de kwetsbaarheid van ijs. En ze beseffen dat ze zelf eigenlijk net zo zijn. Gedurende de tocht leren de reizigers elkaar steeds beter kennen, langzaamaan ontdooien ze en durven ze steeds meer van zichzelf te laten zien. Ook als het even misgaat, juist dan!

De dansvoorstelling wordt uitgevoerd door Plan d- in WestlandTheater De Naald. De voorstelling is voor groep 3 t/m 5. Bij de voorstelling is aanvullend lesmateriaal beschikbaar. De voorstelling vindt plaats op 15, 16 of 17 januari 2018. Bekijk hier de trailer.


Middenbouw keuze 2: beeldende kunst

Kunsthuis18

Het Westland heeft ook heel veel moois! Een kijkje in de keuken bij een Westlandse kunstenaar: het receptief aanbod voor beeldende kunst voor groep 3 t/m 5 zal in samenwerking met en op locatie bij Kunsthuis18 in Naaldwijk georganiseerd worden. Het bezoek aan Kunsthuis18 bestaat uit het bekijken van een tentoonstelling, het bezoek aan een atelier van een kunstenaar en het maken van een eigen vertaling van het bekeken werk of het zelf ervaren van de in de tentoonstelling gebruikte technieken. Het bezoek wordt afgesloten met een kleine presentatie, expositie of reflectie. De tentoonstelling zal een reizende voorstelling zijn, een geleende tentoonstelling of een die gemaakt is door het collectief van Kunsthuis18 zelf. De bezoeken vinden plaats in voorjaar 2018.


Middenbouw keuze 3: muziek

Het Griezelorkest
Remko Vrijdag (o.a. Het Klokhuis, Welkom in de Gouden/ IJzeren Eeuw en Dolfje Weerwolfje) speelt Archibald: het manusje-van-alles dat ervoor moet zorgen dat alles voor het orkest goed geregeld is. Als er iets fout gaat, is het zijn schuld. En vandaag is het goed mis: de dirigent is zoek! Archibald begint een zoektocht door het hele gebouw, dat plotseling betoverd lijkt. Zo zijn de wc’s veranderd in een immense ijsvlakte en is de muziekbibliotheek ineens een spookachtig moeras. Lukt het Archibald om de dirigent op tijd te vinden? Een mysterieuze tocht door alle uithoeken van het concertgebouw, met muziek uit Britten’s The young person’s guide to the orchestra.

De muziekvoorstelling wordt uitgevoerd door het Rotterdams Philharmonisch Orkest in De Doelen, Rotterdam. De voorstelling is voor groep 3 t/m 5. Bij de voorstelling is aanvullend lesmateriaal beschikbaar. De voorstelling vindt plaats op 11, 12 en 13 april 2018. Bekijk hier de trailer.

 

Bovenbouw

Bovenbouw keuze 1: theater


Niet vergeten


‘niet vergeten’ is een voorstelling over kostbare herinneringen én dingen die je liever vergeet. Op een koptelefoon klinkt een stem die jou aanspreekt. Ze spoort je aan mee te zoeken, te voelen, te ruiken of te onthouden. Om een herinnering niet te laten vervliegen, moet je die regelmatig tevoorschijn halen en oppoetsen. Daarom zitten oude mensen vaak herinneringen op te halen. Ze hebben er veel. Als je zeven bent heb je er veel minder. In je hoofd heeft de kast voor de herinneringen nog veel lege laatjes. En de laatjes van je eerste jaren, daar zit al haast niks meer in. Die laatjes zaten niet goed dicht. Wat erin zat is er weer uit gevlogen. Dat krijg je met hersenen die nog maar net zijn begonnen. In ‘niet vergeten’ delven we herinneringen op, met alles wat we kunnen gebruiken en maken zo een familievoorstelling om niet meer te vergeten. In deze voorstelling wordt gebruik gemaakt van koptelefoons.

De theatervoorstelling wordt uitgevoerd door Hoge Fronten in WestlandTheater De Naald. De voorstelling is voor groep 6 t/m 8. Bij de voorstelling is aanvullend lesmateriaal beschikbaar. De voorstelling vindt plaats op 9 of 10 april 2018. Bekijk hier de trailer.

 

Bovenbouw keuze 2: media

Iris
Iris is een adembenemend, poëtisch verhaal over het vinden van jezelf. De film speelt zich af in 1890. Iris is 8 jaar oud en woont in Stockholm met haar moeder, die kunstenaar is. Iris wil graag met haar moeder mee naar een tentoonstelling in Parijs. Op de dag van vertrek blijkt echter dat Iris niet mee gaat en dat ze de zomer bij haar oom in Finland zal doorbrengen. Er volgt een avontuur naar een voor Iris onbekende plek, waar ze leert wat vriendschap is en wat haar roots zijn.

De filmvoorstelling is van Cinekid en wordt vertoond in WestlandTheater De Naald. De voorstelling is voor groep 6 t/m 8. Aanvullend wordt er een workshop gegeven, waarin de leerlingen zelf een film gaan maken. De voorstelling vindt plaats in het najaar of het voorjaar. Bekijk hier de trailer.


Cultuurmenu

In 2017-2018 blijft de mogelijkheid bestaan om deel te nemen aan het Haagse Cultuurmenu. Je kunt alleen aan Cultuurmenu deelnemen met de hele school. Het programma van de Haagse musea voor 2017-2018 wordt op 8 mei 2017 bekend gemaakt via de website van Cultuurmenu. Op deze website is het huidige programma in te zien.


 

Teksten, beeldmateriaal en filmpjes zijn volledig eigendom van de aanbieders zoals vermeld op deze pagina.

Meld je aan voor:

CultuurCourant
Nieuwsbrief
Man Vrouw

Doelgroep

Docent / leerkracht
Kunst & cultuurliefhebber
Overige

 

Culturele organisatie
Gemeente / overheid